Denna debattartikel skrev jag i kursen svenska C hösten 2010. Uppgiften var ett gammalt antagningsprov till språkkonsultprogrammet där man skulle sammanfatta olika texter om jordens klimatutveckling till en debattartikel.
Vakna upp världen!
I dagens Sverige är det självklart att vi tar bilen till jobbet, skruvar upp värmen på elementen när vi fryser och att handla de billigaste matvarorna – även om de är importerade från andra sidan jordklotet. Det är också en självklarhet att andas frisk luft, dricka rent vatten och att leva trygg med den vetskapen att man har tak över huvudet – för naturkatastrofer, det drabbar ju inte Sverige. Men på grund av vårt bekväma levnadssätt inom i-länderna så sker det stora förändringar i jordens klimat och det som vi ser som en självklarhet idag kommer kanske att betraktas som lyx om bara några decennier.
För tio år sedan kunde IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) konstatera att klimatet kommer att förändras till följd av människans utsläpp av växthusgaser. För fem år sedan började man se effekterna av detta i vissa regioner. Men först nu finns stora mängder vetenskaplig data som styrker teorierna om klimatförändring i en global skala. Konsekvenserna är många och allvarliga. Smältande isar, översvämningar, naturkatastrofer och höjd medeltemperatur världen över är några av följderna som kommer att bli om inte någonting händer – och det snart!
Många skjuter undan problemen med att tänka: ”Jag kommer ändå vara död om hundra år”, och: ”Det spelar ju ingen roll om jag försöker minska mina utsläpp, det gör ju så liten skillnad ändå”. När man tänker så, då är det dags att vakna upp. Alla måste hjälpas åt för att minska utsläppen om vi ska kunna skapa en säker framtid för nästa generation. Det finns mycket som gemene man kan göra för miljön utan att behöva spendera speciellt mycket tid eller pengar. Bara en sån enkel sak som att sänka sin inomhustemperatur eller släcka lampor i rum där ingen vistas gör stor skillnad i längden. Att källsortera, panta tomburkar och att inte använda bilen mer än nödvändigt har större betydelse än man kan ana. Om alla människor gjorde dessa små kraftansträngningar skulle det totalt resultera i minskade utsläpp som skulle vara ovärderliga.
Något som också är viktigt är att de stora ”utsläppsbovarna” ser till att göra vad de kan. Företag och industrier behöver vara medvetna om den skada utsläppen orsakar och de får inte blunda för konsekvenserna. Men för att industrier med stora mängder utsläppta växthusgaser ska kunna minska dessa så behövs det stöd. Kommuner och företag behöver ekonomiskt stöd för att öka möjligheterna att kunna ta fram mer miljövänliga alternativ. Detta kan kanske ses som en stor och onödig utgift idag, men jag säger er: det kommer att vara lönsamt imorgon – inte bara objektivt utan även subjektivt. Om vi vill ha vår värld tillbaka är det ett pris som måste betalas.
Vintern närmar sig med stormsteg och snart är det dags att ta fram snöskottaren och yllemössan. Men hur länge till kommer vi att få blicka ut över snötäckta vyer i december månad? Det är ett faktum att klimatet förändras och snart kommer de verkligt stora konsekvenserna att visa sig. Vi har bara oss själva att skylla och det är vi själva som måste reda upp problemen. Kanske är det värt att ta bussen till jobbet ibland för att få behålla vår rena luft och vårt friska vatten? Vi måste börja tänka, reagera och agera – innan det är för sent. / Elin Westerberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar