tisdag 11 oktober 2011

Grunderna i bibeltolkning

Hade en rätt så lugn dag på bibelskolan idag. Prosén snackade om bibeltolkning mest hela dagen och det var både intressant och en smula förvirrande. Jag menar, jag visste att man kunde tolka bibeln på olika sätt, men att det fanns så mycket djup i den processen hade jag ingen aning om. 

En snabbkurs: För att tolka en bibeltext ska man till en början veta massor om den historiska bakgrunden. Till exempel när den skrevs, vem som skrev den och till vilken målgrupp som texten riktar sig till. Sedan ska man ta reda på hur de kulturella förhållandena såg ut under den epoken och hur detta kan ha påverkat uttrycken och undermeningen. Det är dessutom bra om man känner till om det fanns några speciella politiska åsikter eller religiösa grupper som kan vara av betydelse för berättelsen. Om man sedan har kommit så här långt ska man även göra en jämförelse mellan den dåtida situationen och dagens. Alltså visa på kopplingar och paralleller för att se hur man kan tillämpa texten i vår tid och se vad den kan ha för betydelse i vårt liv.

Det är ingen lätt process precis och det krävs en hel massa annan litteratur i form av tex bibliska uppslags- och ordböcker samt bibelkommentarer och gärna andra feta böcker med liten text som är svår att förstå. Hujedamej, det vore en pärs att läsa teologi på högskolenivå kan jag tala om...

Men det är väldigt intressant när man väl förstår sammanhangen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar