fredag 4 november 2011

Man hinner med mycket om man bara vill

Produktiv förmiddag idag. Ätit en god frukost,  avancerat till "hard"-nivån på rockband, läst om fem olika filosofer, sett ett halvt avsnitt av idol, diskat, workat ut mina armar med en egentligen lite för tung hantel och fått ett samtal av syster och fått veta att hon kommer och hälsar på mig imorgon! Vilken bra början på dagen tycker jag, det är bra att gå upp tidigt när man är ledig. 

Jag fullständigt älskar den känslan av att veta att man har uträttat något, att man inte bara har suttit stilla och väntat på att timmarna ska gå förbi. För det gör de allt för lätt. Man kan ha en hel lång lista på saker som man ska ta sig för att göra en dag, men helt plötsligt har solen gått ner och man ser tillbaka på dagen som gått och tänker: "Vad har jag egentligen gjort" och hela den långa listan har inte blivit något kortare. Tvärt om kan man ha adderat saker på den och det verkar som att listan bara kommer att fortsätta växa och man känner paniken komma över att man inte tycker sig hinna allt det man har sagt att man ska.

Det är då det är svårt och ofta ganska tungt att komma vidare. Det blir lätt att man kommer med ursäkter som att man inte vet var man ska börja, eller att man väntar på att "inspirationen" ska komma. Men då är det bästa man kan göra att bara börja var som helst, och inte när som helst, utan NU!

Men när man har tagit sig i kragen och bockat av något från listan, då inser man ofta att det inte var så svårt och tungt som det först kändes, utan då har man istället fått en positiv känsla av att faktiskt ha uträttat något, hur stort eller litet det än var. Därefter är det också lättare att ta itu med nästa sak och när man har tagit dessa första krafttag är det betydligt lättare att hålla ikapp med göro-listan eftersom.

För det absolut bästa för ens eget välmående och för att minimera risken att bli stressad, det är att faktiskt undvika att stapla upp göromål överhuvudtaget, och istället göra bort allting så fort som det dyker upp. Och om det är något som måste vänta någon dag, så låt det bli någon dag och inte några veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar