fredag 28 oktober 2011

Övningsdag

Idag kör vi på med övningar hela dagen på alterna. Det vill säga att vi ska öva på det som vi har lärt oss hittills under dessa sju veckor (eller hur länge det nu är... svårt med tidsuppfattningen). Det innefattar dans, drama, dockteater, human videos och clowneri. Blir en spännande och minst sagt intensiv dag innan lovet, för vi har ju LOV nästa vecka! Hur underbart är inte det, och hur avundsjuka blir inte alla mina högskole/universitets/jobbarvänner nu då?! ;D

Ett helt lov, bara göra roliga saker som jag själv har lust med (eftersom jag inte kan jobba då). Åh, så fantastiskt och åh, så välbehövligt!

onsdag 26 oktober 2011

Nu har hon doppat sig

Jajjemän! Min roomie/combo/fru Johanna klev bestämt ned i dopgraven i söndags och döpte sig. Ett vuxendop alltså, för att visa att hon nu har bestämt sig för att verkligen leva sitt liv för Jesus. Jag själv är ju vuxendöpt sedan ett och ett halvt år tillbaka och nu var det alltså dags för Johanna.

Det var en fin ceremoni i pingstkyrkan här i Jönköping och senare på kvällen hade vi ett stort kalasfika hemma hos oss på Lyckogatan för att fira denna fantastiska dag. Johanna hade bakat i princip hela veckan och det bjöds på moussetårtor, ananaspajer, morotsmuffins, brownies och småkakor. Det var som ett mindre bageri här hemma och det var bara att ta för sig! Vi räknade till 20 pers, varav precis hälften var tjejer/killar. Riktigt trångt och mysigt med andra ord.

Lite så här såg det ut:

Som sagt... tusentusengott fika!

MUMS!

Linda och Johanna.

Johanna och jag.

Johanna och Sara, experter på hoppbilder.

Undra just om det var så det gick till när Johanna doppade sig...

onsdag 19 oktober 2011

Nu minns jag varför jag sökte alterna

I måndags.

Någon i Alterna konstaterar att vi ska dansa efter skolan och jag är inte så taggad.

Jag: Alltså, igår dansade vi FEM HIMLA TIMMAR och nu känner jag bara UÄÄÄH (försöker härma någon som spyr gestikulerar med hela kroppen just detta) när jag tänker på dans!!

Ja, alltså vi dansade faktiskt så länge med Alterna i söndags och det var verkligen ett riktigt hårt pass. Inte lätt att lära sig en hel dans på en dag, i en genre som man inte har dansat så mycket innan, dvs modernt. Det är TUFFT och jag lovar att jag har haft träningsvärk i hela kroppen sedan dess. Mina lår har känts som två stora feta blåmärken och jag har knappt kunnat gå. Tufft liv.

Men det var det värt.

måndag 17 oktober 2011

Genom kärlek, inte prestationer

Idag har varit en helkonstig och flummig dag. Efter att vi hade haft vår traditionella fikarast på morgonkvisten i skolan och jag hade fått i mig en hel kopp med kaffe så kunde jag verkligen inte hålla tyst under lektionen. Men inte så att jag störde, nej vi hade religionskunskap och jag satt längst fram och frågade tusen frågor till läraren när han undervisade om islam. Jag tycker verkligen att islam är en väldigt intressant religion och det är kul att jämföra den med kristendom. På många sätt är de lika, men ändå så långt, långt skilda ifrån varandra.

Ta bara det faktum att muslimernas mål är att komma till paradiset där de får göra precis vad de vill (vilket för de flesta muslimska män endast innefattar hur många sexpartners de vill, oskulder såklart...) och för att komma dit måste de leva som en "perfekt muslim" eller utföra jihad, alltså kriga och döda icke-muslimer som inte vill konvertera, typ. Medan kristna istället vill komma till himlen för att leva en evighet i fullständig harmoni tillsammans med Gud och andra människor och vi kommer dit genom nåd, inte för att vi presterar något särskilt, utan för att vi älskar Gud och han oss.

Jag tycker det verkar som att muslimerna har fått massor av saker om bakfoten och det är verkligen en märklig, men ändock intressant religion.


Through your grace we are saved

tisdag 11 oktober 2011

Grunderna i bibeltolkning

Hade en rätt så lugn dag på bibelskolan idag. Prosén snackade om bibeltolkning mest hela dagen och det var både intressant och en smula förvirrande. Jag menar, jag visste att man kunde tolka bibeln på olika sätt, men att det fanns så mycket djup i den processen hade jag ingen aning om. 

En snabbkurs: För att tolka en bibeltext ska man till en början veta massor om den historiska bakgrunden. Till exempel när den skrevs, vem som skrev den och till vilken målgrupp som texten riktar sig till. Sedan ska man ta reda på hur de kulturella förhållandena såg ut under den epoken och hur detta kan ha påverkat uttrycken och undermeningen. Det är dessutom bra om man känner till om det fanns några speciella politiska åsikter eller religiösa grupper som kan vara av betydelse för berättelsen. Om man sedan har kommit så här långt ska man även göra en jämförelse mellan den dåtida situationen och dagens. Alltså visa på kopplingar och paralleller för att se hur man kan tillämpa texten i vår tid och se vad den kan ha för betydelse i vårt liv.

Det är ingen lätt process precis och det krävs en hel massa annan litteratur i form av tex bibliska uppslags- och ordböcker samt bibelkommentarer och gärna andra feta böcker med liten text som är svår att förstå. Hujedamej, det vore en pärs att läsa teologi på högskolenivå kan jag tala om...

Men det är väldigt intressant när man väl förstår sammanhangen!

söndag 9 oktober 2011

Min bok finns nu på andra nätbokhandlar

Idag upptäckte jag att min bok även finns att beställa på Bokus, Adlibris, CDON och flera andra nätbokhandlar. Mäkta intressant det där med bokutgivning. Helt plötsligt har massor av människor (nåja, några stycken i alla fall) som jag inte känner, min bok i sin hand och kan läsa texter som jag har skrivit helt själv. Hur coolt är inte det egentligen?!

Här kan man hitta den på prisjakt.nu för att se var den är billigast. :)

Den osynliga flickan : och andra sagor

Det finns bara några ex kvar så passa på innan den 28 oktober!

Det känns inte alls bra

En riktigt ond förkylningsbacill har varit och härjat i klassen de senaste veckorna och till min stora förskräckelse har han nu kommit och knackat även på min dörr. Eller, ja... den var ju hemma hos mig och Johanna redan förra veckan, men då var det ju hon som var the main target. Nu har den dock siktat in sig på mig och därför har jag inte varit särskilt pigg de senaste dagarna.

Snuva, huvudvärk och illamående. Och jag som inte brukar bli sjuk tack vare mitt dagliga intag av D-vitamin som stärker immunförsvaret (yes, smygreklam). Men detta lilla virus var visst starkare än de flesta och har alltså lyckats plocka ner mig i alla fall. Jobbigt. Tungt. Snorigt.

Men jag får kämpa på ändå.

onsdag 5 oktober 2011

Dagens bibelcitat

Rom 1:19-20 19Det man kan veta om Gud kan de ju själva se; Gud har gjort det uppenbart för dem. 20Ty alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet, kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga.


bildkälla
Jag tror på en skapare av denna jord. Genom naturen och alla fantastiska verk som finns i denna värld känns det omöjligt för mig att tro något annat. När jag blickar ut över de skogsklädda bergen, himlens stjärnor och havet med alla dess hemligheter förstår jag inte hur det skulle ha kunnat komma till av bara en slump.


När man har läst naturvetenskap på gymnasiet och lärt sig om alltings jämlikhet, alltså att det finns en fysisk lag som säger att atomer vill blanda sig jämnt, så säger det totalt emot allt som har med evolution att göra. För evolutionen skulle inte ha kunnat fungera om det hade varit så att allting ville blanda sig jämnt över jorden. Hur skulle då helt rätt atomer ha kunnat "klumpa ihop sig" och bildat liv? 


Nu vill jag att du föreställer dig en bakbunke. När man bakar så blandar sig ingredienserna jämnt i bunken och om du skulle ta upp en sked och smaka på smeten skulle du inte bara få en klump med kakao, eller bara känna smaken av salt. Nej, det skulle bli en blandning av alla smaker. Men en bagare skulle kunna urskilja smakerna, skapa olika delikatesser och servera en bricka med massor av olika smaker och bakverk med olika färger och former.


Tänk dig att jorden skulle vara som en bakbunke där ingredienserna är alla de atomer som finns på jorden.  Atomerna skulle ha blandat sig jämnt över jorden, om det inte hade funnits en "bagare" som kunde urskilja dem och sätta ingredienserna på dess rätta plats. Förstår ni vad jag menar eller uttalar jag mig oklart? 


Hur som helst menar jag bara att det är ungefär lika stor sannolikhet att big bang skulle vara sann som att en hög med skrot skulle kunna bli till ett jetplan genom en kraftig storm.

tisdag 4 oktober 2011

Boken till försäljning

Vad händer? Jo, livet leker, jag har fullt upp på dagarna och kvällarna och jag utmanas varje dag till att bli en bättre och bättre människa.

I veckan har jag kört hårt på att sälja min bok runt till mina vänner. Det är rätt många som har köpt den nu, men det finns fortfarande ca 50 exemplar kvar. Så om ni vill hinna köpa ett ex är det dags att passa på! Efter den 28 oktober kan den bli svår att få tag på.

http://litenupplaga.se/835 är länken man ska trycka på om man vill beställa den via förlagets hemsida och om man inte vill det så kan man kontakta mig så fixar vi det på något annat vis.



Visst är den underbar?! :D Jag är fruktansvärt glad och nöjd över att jag har lyckats trycka upp min första alldeles egna bok vid den ringa åldern av 19 år. Är det inte overkligt så säg?

Förresten, all cred för bilderna går till Jonas Karlsson.

Som att bo med sin bästa vän. På riktigt.

Jag måste bara säga att jag har världshistoriens bästa roomie. Det är sant. Jag skulle inte vilja byta ut henne mot någon annan i världen just nu.


Snygg är hon ju också.




Men viktigast av allt är att vi har roligt tillsammans. Punkt.

Med världens bästa syster i Örebro


Förra helgen hälsade jag på min syster i Örebro. Det är ju helt fantastiskt att jag kan göra det numera, för det tar ju bara tre timmar dit med tåg och det är ju ingenting i Norrlands-mått mätt! 

Det var superroligt att träffa henne och det kändes ju nästan som att komma hem. Hon är ju trots allt en fjärdedel av resten av min familj.

Under lördagen satte vi igång att baka Whoopies! 

Hur enkelt och gott som helst! 

Farligt gott! 

På kvällen blev det godis och såklart fler woopies. 

En riktigt bra helg där jag fick möjlighet att bara andas ut och slappna av, inte behöva tänka på jobbiga saker som jag ändå inte skulle ha gjort om jag hade varit hemma. 

Tack syster! <3