lördag 30 april 2011

Ein deutsches Geschenk

När jag kom hem till lägenheten en dag förra veckan så väntade ett stort, spännande paket på mig. Det var från min vän Albina i Tyskland som jag lärde känna förra året. Ett påskpaket, här är vad som fanns i det!




Just det! En söt Hamburg-tygpåse, en nyckelring med en skyddsängel (på berlockerna står det "Jag tänker på dig" och "Jag beskyddar dig"), fyra glada, goda chokladkycklingar och ett sött kort med en hälsning från Albina och hennes pojkvän Dima. Oerhört gulligt tycker jag! :D Nu måste jag skicka tillbaka något lika trevligt till henne! Det är väldigt roligt med utländska vänner, jag hoppas att jag kan hälsa på henne snart!

Albina, so vielen dank für das Geschenk! Du bist so nett und freundlich und ich hoffe dass ich dich irgendwann besuchen kann! :D Und ich versprechen dass ich dich polkagrisar (polkaschweinen) schicken will! (Hoffentlich früher als nächstes Ostern ^^) Bis bald!

fredag 29 april 2011

Små färgglada kompisar

Titta här vilka söta arigurumi-firgurer som jag hittade på Ravelry!


Man kan ju inte annat än äska dem! Jag MÅSTE lära mig virka snart så jag kan göra såna här söta kompisar!

Vakna upp världen!

Denna debattartikel skrev jag i kursen svenska C hösten 2010. Uppgiften var ett gammalt antagningsprov till språkkonsultprogrammet där man skulle sammanfatta olika texter om jordens klimatutveckling till en debattartikel.

Vakna upp världen!

I dagens Sverige är det självklart att vi tar bilen till jobbet, skruvar upp värmen på elementen när vi fryser och att handla de billigaste matvarorna – även om de är importerade från andra sidan jordklotet. Det är också en självklarhet att andas frisk luft, dricka rent vatten och att leva trygg med den vetskapen att man har tak över huvudet – för naturkatastrofer, det drabbar ju inte Sverige. Men på grund av vårt bekväma levnadssätt inom i-länderna så sker det stora förändringar i jordens klimat och det som vi ser som en självklarhet idag kommer kanske att betraktas som lyx om bara några decennier.

För tio år sedan kunde IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) konstatera att klimatet kommer att förändras till följd av människans utsläpp av växthusgaser. För fem år sedan började man se effekterna av detta i vissa regioner. Men först nu finns stora mängder vetenskaplig data som styrker teorierna om klimatförändring i en global skala. Konsekvenserna är många och allvarliga. Smältande isar, översvämningar, naturkatastrofer och höjd medeltemperatur världen över är några av följderna som kommer att bli om inte någonting händer – och det snart!

Många skjuter undan problemen med att tänka: ”Jag kommer ändå vara död om hundra år”, och: ”Det spelar ju ingen roll om jag försöker minska mina utsläpp, det gör ju så liten skillnad ändå”. När man tänker så, då är det dags att vakna upp. Alla måste hjälpas åt för att minska utsläppen om vi ska kunna skapa en säker framtid för nästa generation. Det finns mycket som gemene man kan göra för miljön utan att behöva spendera speciellt mycket tid eller pengar. Bara en sån enkel sak som att sänka sin inomhustemperatur eller släcka lampor i rum där ingen vistas gör stor skillnad i längden. Att källsortera, panta tomburkar och att inte använda bilen mer än nödvändigt har större betydelse än man kan ana. Om alla människor gjorde dessa små kraftansträngningar skulle det totalt resultera i minskade utsläpp som skulle vara ovärderliga.

Något som också är viktigt är att de stora ”utsläppsbovarna” ser till att göra vad de kan. Företag och industrier behöver vara medvetna om den skada utsläppen orsakar och de får inte blunda för konsekvenserna. Men för att industrier med stora mängder utsläppta växthusgaser ska kunna minska dessa så behövs det stöd. Kommuner och företag behöver ekonomiskt stöd för att öka möjligheterna att kunna ta fram mer miljövänliga alternativ. Detta kan kanske ses som en stor och onödig utgift idag, men jag säger er: det kommer att vara lönsamt imorgon – inte bara objektivt utan även subjektivt. Om vi vill ha vår värld tillbaka är det ett pris som måste betalas.

Vintern närmar sig med stormsteg och snart är det dags att ta fram snöskottaren och yllemössan. Men hur länge till kommer vi att få blicka ut över snötäckta vyer i december månad? Det är ett faktum att klimatet förändras och snart kommer de verkligt stora konsekvenserna att visa sig. Vi har bara oss själva att skylla och det är vi själva som måste reda upp problemen. Kanske är det värt att ta bussen till jobbet ibland för att få behålla vår rena luft och vårt friska vatten? Vi måste börja tänka, reagera och agera – innan det är för sent. / Elin Westerberg

Ny kategori

Jag har funderat lite på att utveckla mitt bloggande en del. Det känns inte riktigt bra att bara skriva om mig själv, för att inte tala om hur ointressant det är, så jag tänker skapa lite nya kategorier om mer värdsliga ting som ligger mig varmt om hjärtat. Den första nya kategorin är "Klimatsmart", där jag kommer att skriva om jordens klimatutveckling och om mina tankar på ekologiska alternativ och så vidare. Jag börjar med att lägga upp en debattartikel som jag skrev i höstas under kursen svenska C. Uppgiften kommer från ett gammalt prov till språkkonsultprogrammet på Stockholms universitet där man skulle sammanfatta olika texter om klimatet till en debattartikel. Den lägger jag upp i nästa inlägg så ta dig gärna tid att läsa den.

Seek and you will find

"Seek and you will find" står det i Bibeln, men hur jag än försöker så kan jag för mitt liv inte hitta de perfekta balskorna! Har sökt igenom nästan varje skoaffär i Umeå utan att finna dem. Och det mest irriterande är att jag VET hur de ska se ut. Jag ser dem framför mig varje dag, men jag kan inte hitta dem... Försöker febrilt att hitta några billiga på tradera också, men inte ens där verkar de finnas. Dessa är det närmsta jag kommit, så de kanske vore något? (Se annonsen här)

Bal/fest skor

Bal/fest skor

Men jag vet inte, de är inte riktigt som jag hade tänkt mig... Finns det någon där ute som har ett par liknande att sälja/låna ut till mig? Alltså silvriga sandaletter med stilettklack i storlek 37? Det vore guld värt! ... eller ja, silver alltså... Hör av dig snarast!

För övrigt så har jag lagt upp några nya auktioner på tradera. Det är några kläder som ska bort, utropspriset är 1 kr på alla annonser. Kolla in dem här och ha sedan en bra helg!

torsdag 28 april 2011

Photoshoot

Jag har just blivit fotomodell! Jag lovar! ... eller... i alla fall för en dag...

Igår var jag med några av mina bästa vänner i Umeå och fotade oss på The Studio. Professionell sminkning och en  professionell fotograf i kombination med en riktigt snygg brud resulterade i några helhäftiga bilder! Allting var gratis utom bilderna och självcentrerad som jag är var jag ju tvungen att köpa en hel hög med bilder på mig själv. Som tur var hade de ett påskerbjudande som sänkte priset rejält. Men billigt var det inte och jag hoppas att jag inte vaknar upp någon dag framöver med ångest över mina prioriteringar i livet. Men jag tycker att man borde få unna sig själv en egoboost lite nu och då, det är bra för själen! 

Nu undrar ni ju såklart hur bilderna blev och här kommer ett litet smakprov!



Det var en riktigt roligt upplevelse som jag gärna skulle göra om! Men det får vänta ett tag, hålet i plånboken måste reparera sig först! 

Kommentarsvar

Tovelina sa...

Tack för inspirationen, såna kan jag också göra ^^ Stickade precis klart mina vantar, och ville göra något liite vårigare (:

iliina sa...

En sen kommentar. Men ändå. Vilken underbar kisse! Hur vacker som helst, älskar färgen. Synd att min bebis börjar bli gammal annars hade det blivit världshistoriens mest fantastiska kattungar.

tisdag 26 april 2011

Vårig present

Syrran fyllde år under påsklovet och kom därför hem till Norrland i vanlig ordning!

Paketet från mig var det med hello kitty-papper samt tillhörande prinsesskort! Fint va? ;) (observera den smaskiga tårtan i bakgrunden. En typisk Lina-favorit; maräng med grädde och choklad)

Sköna fingerlösa vantar var min present till henne. Armbandet fick hon av lillebror.

Visst är de rätt snygga? Perfekt till våriga cykelturer! 

p.s. Jag stickar gärna på beställning om någon vill ha sig ett par liknande!

måndag 25 april 2011

Efter ett fantastiskt lov

Efter helgens två lyckade workshops kan jag säga att jag är riktigt stolt över mig själv! 

När jag frågade Någonting Större om de behövde någon som kunde leda en dansworkshop så hade jag ingen aning om vad jag egentligen tänkte. Jag har aldrig lett någon workshop förut och jag hade ingen som berättade för mig hur jag skulle göra. Men jag vågade lägga det i Guds händer för att se hur det skulle gå och sannerligen - Guddeman kan man alltid lita på! Fastän jag var så nervös att jag knappt kunde äta innan så tycker jag att det gick fantastiskt bra och jag hoppas att mina deltagare hade roligt, för det hade i alla fall jag! 

I övrigt så kan jag säga att Någonting Större inte bara var någonting större, utan någonting fantastiskt och någonting som jag verkligen behövde. Det är så underbart att få träffa gamla vänner, lära känna nya bekantskaper och få leva i en gemenskap med andra troende ungdomar. Det är synd att såna här helger händer allt för sällan, men man får ta vara på de tillfällen som erbjuds. 

Efter en fantastisk dag i solen med en inlinesrunda och dansträning och god middag med mor så tror jag att jag är redo för sängen. Imorgon är det ju trots allt skola och det känns minsann inte så tokigt så här efter ett helt otroligt lov!

måndag 18 april 2011

Funbeat

Började dagen med en härlig joggingtur i blåsvädret med min underbara syster! Sedan tipsade hon mig om en sida där man bland annat kan registrera sin träning och hålla koll på ens vänners träning. ;) Jag rekommenderar denna sida mycket stort!

Klicka här--> FUNBEAT för att komma till sidan och glöm inte att söka upp och lägga till mig som träningskompis när du har registrerat dig! ;)

Ha en trevlig måndag!

söndag 17 april 2011

Dagens citat

Lina, storasyster: "Att nörda är fint, det betyder att man gör nånting man brinner för"

True story!

lördag 16 april 2011

Mandel var namnet




Det känns skönt att vara hemma när man får mysa med en sån här goskatt. 

Kreativiteten tryter

Jag känner att jag är i stort behov av att vara kreativ nu! Men jag vet inte vad jag ska ta mig till för att det är lördag och jag känner mig riktigt lat. Hur går det ihop? Jag skrev klart slutet på projektarbetet så det som är kvar nu är att läsa igenom och finjustera. Men det är ju bara tråkigt, jag vill göra nåt KUL!

Jag saknar Johanna. Om hon var här hade vi kunnat sy förkläden i blommiga tyger. Vi hade kunnat baka världens godaste cupcakes eller stickat muggapor. Men allt sånt är ju tråkigt att göra själv.

torsdag 14 april 2011

Blommigt är ju fantastiskt!

I tisdags hade jag och Johanna en sån där härlig secondhand-eftermiddag då vi först besökte Kupan och sedan pingstkyrkans secondhand. Här är mina fynd!


Ett tyg som ska bli ett sött förkläde och två vita gardinlängder med vackra, ljusgröna (finare i verkligheten) blomrankor på som ska följa med till Uppsala och pryda min och Johannas framtida lägenhet! (om vi hittar någon, hoppas, hoppas!) Endast 20 kr tillsammans! Som hittat.


Dessa mysiga skor hittade jag för 40 kr på pingstkyrkans secondhand. Perfekt, eftersom jag hade planerat att köpa ett par liknande fast nya för 400:-. Liite mer ekonomiskt med dessa... Fy vad jag älskar secondhand! Jag menar, konceptet är ju hur bra som helst! Alla vinner på det! 

Ikväll kommer systra min till Lycksele! Åh, vad jag längtar efter henne, vi har inte träffats sedan jul. Galet! Men nu, snart, ska vi ses igen och i morgon åker vi hem till mor och far. Mysigt! 

onsdag 13 april 2011

Är du med och zumbar på fredag?

Eftersom jag inte har photoshop längre kommer här en liten "bloggaffisch" istället.

TESTA ZUMBA!

När: Fredag 15/4 kl. 12.45

Var: Tannbergsskolans idrottshall

Varför: Min syster zumbainstruktören Lina kommer från Örebro till Lycksele på besök och passar på att ha ett gratis zumbapass för min IdhB-klass. Men eftersom vi är så få i klassen så bjuder jag härmed in alla som har tid och möjlighet att komma och testa, det är galet roligt!

Du kommer inte bli besviken!

VÄLKOMNA!


Lina Westerberg

tisdag 12 april 2011

Kläder och sånt

Det är alltid lika skönt att kliva upp halv åtta fastän man inte har någon bestämd tid att passa förrän på eftermiddagen. Man kan liksom börja dagen i sin egna, stilla takt utan att känna någon stress alls. Därför passar det bra med en liten uppdatering om min helg, eftersom jag ändå inte har så mycket annat för mig just nu. 

Jag tror att jag spenderade mer tid med Johanna i helgen än vad jag någonsin har gjort sammanlagt! Haha, nej, det är inte sant, men vi umgicks i alla fall otroligt mycket. Anledningen var till största del att jag hjälpte henne med hennes projektarbete som handlar om klädkonsumtion och hållbar utveckling. Så hela lördagen (ca 9-17) rensade vi ur våra garderober. 

Det som var fint, men som vi inte använder, fotade vi och ska lägga upp på tradera för försäljning. Jag har inte lagt upp mina plagg än, men Johanna har minsann tjuvstartat, så kolla gärna in hennes annonser här

Det som var slitet slängde vi i soptunnan och allt annat som var helt men som vi tänkte att det blir svårt att sälja (plus att man inte orkar lägga ut ALLT på tradera), körde vi till pingstkyrkans secondhand och lämnade. Som tack fick vi en söt liten fikabiljett, på deras lilla café, som ska användas vid något tillfälle framöver. 

Under söndagen träffades vi igen för att sy om kläder, som också är en del i hennes projektarbete, att göra något nytt av något gammalt. Johanna fixade upp två fina klänningar och jag sydde om en skjorta som hade lite väl överdådiga prinsesspuffar på ärmarna. Men nu är den fin och jag kommer garanterat använda den när sommaren kommer!

Vi hade väldigt roligt när vi fotade också och jag hoppas Johanna inte misstycker för att jag lägger upp dessa bilder, men de är bara för fräscha! 





Jag vill också passa på att tacka min vän Johanna för att hon inspirerar mig och får mig att vilja experimentera med kläder och att pyssla igen! På högstadiet var jag en riktig fena på allt det där, men det har som fått ligga lite på is för att ge plats åt annat. Men jag hoppas att det blir mycket pyssel i Uppsala hemma hos mig och Johanna. Ja, vi ska försöka hitta en lägenhet tillsammans och jag måste ärligt säga att jag ser fram emot det! 

fredag 8 april 2011

Någonting större närmar sig

Vill passa på att slå ett sista, bultande slag för ungdomkonferensen Någonting Större som äger rum i Vännäs 21-24 april. Det blir seminarier, workshops, gudstjänster och konserter. Massor av fantastiska band är bokade, bland andra Josh Wilson, Run kid run, Terese Fredenwall och Safemode.

Jag kommer att vara där och hålla i en workshop om att dansa för gud, så jag hoppas många, många kommer på den!

Läs mer om konferensen här och mer om min workshop här (skrolla ner).

Man kan anmäla sig fram till 12/4 och IDAG är det specialpris, endast 525 kr för mat, boende, konserter - allt!



bildkälla

torsdag 7 april 2011

När solen ändå lyser igenom molnen

Idag åkte hela NV till Bocksliden för en trevlig friluftsdag tillsammans. Trots att vädret inte var på topp så hade vi ändå roligt. Vi åkte sopsäckar, fikade och hade tävlingar. Vi kom fram till att anledningen att tvåorna vann allting var för att treorna lät dem vinna och ettorna är noobs. Därför är det så varje år, förra året var det alltså min klass som vann tävlingarna. Tvåorna verkar ha mest energi helt enkelt.


Mysigt hade vi!

En helt vanlig dag

Måste bara dela med mig av en video som jag hittade på Fokis blogg. Kan inte med ord beskriva den awesomeness som finns bakom detta klipp! Har aldrig sett nåt liknande.


onsdag 6 april 2011

Jag fick en påskhare av choklad av min pappa

Så mycket som hänt de senaste dagarna. Både mor och far har besökt mig en sväng och det kan vi ju inte klaga på. Igår kom mamsen och vi hade en riktig mor-dotter-kväll som började med en riktigt god middag som jag lagade helt själv (*stolt*). Sedan gick vi för att se estet-treornas "Coda", en musikal som hette "Urintown". Jag måste säga att mer talangfulla "amatörer" får man ju leta efter! ALLA var superduktiga - på sången, på dansen, på musiken och på skådespelandet. Scenen var såklart väldekorerad och kulisserna fantastiska. Jag hade gåshud flera gånger och var till och med nära att gråta en skvätt på slutet. Så bra var det.

Hur som helst, efter det gick jag och mamma till shell och köpte lite godis, så där som man gärna vill på tisdagar, men inte får. Vi trotsade godis-på-vardagar-förbudet och gottade oss ändå framför en film som vi båda somnade ifrån. Det var vår myskväll det, mitt i veckan.

Men idag skrevs hon in på lasarettet här i Lycksele (för en operation) och pappa kom och hälsade på mig istället, av en helt annan anledning. Så honom fick jag laga lunch till och vi hade en lång och trevlig pratstund om allt ifrån bilkrockar och folksam till ekonomi och hörapparater. Många visa ord blev sagda kan jag tala om, han är en klok man (det märks att han är min far, jag har fått bra gener ^^).

Annars har dagen för mig bestått i restriktionsenzymlab på biologin, råplugg inför religionsprovet, bevittnat hest mot folkgrupp (skidisar) på klassrådet och zumbat järnet! Instruktören sa till och med att hon tyckte jag var duktig och att jag borde "gästinstruera" någon låt nån gång. ^^ Alltid trevligt med lite bekräftelse, men vi får se vad som händer. ;)

Nu ska jag kanske plugga lite mer... eller inte. Fy vilket långt inlägg det blev, all cred till dig som orkade läsa hela, det var ju trots allt inte särskilt intressant...

måndag 4 april 2011

Du är snygg!

Inte för att skryta liksom, men idag har jag känt mig SNYGG! Ja, det tycker jag att man får göra ibland.

För det är nämligen inte underligt att självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-44 år (källa) när vi har de skönhetsideal och "du ska inte tro att du är nånting"-lagar som vi har i Sverige.

Alla är vackra och om människor intalade sig det lite oftare så tror jag att världen skulle vara en smula bättre. För rätta mig om jag har fel, men om man känner sig snygg, så får man bättre självförtroende, är gladare och sprider mer glädje runt omkring sig. Så fungerar i alla fall jag.

De dagar jag presterar som bäst är de dagar jag kände mig som snyggast när jag lämnade lägenheten på morgonen. Egentligen är de dagarna inte så mycket mer annorlunda än de andra, annat än att jag på morgonen har intalat mig att jag är vacker och på riktigt känt mig vacker, trots fel och brister.

Lite skillnad i tänkandet kan göra så stor skillnad, det kan göra hela ens dag. Så nu tycker jag att vi slänger Jante-lagen i väggen och börjar tro att vi är nånting!

Avslutar detta inlägg med några ego-bilder jag tog idag för att jag kände mig så snygg!


P. S. Äntligen har mitt hår börjar locka sig på riktigt! Allt jag behöver göra är att låta det självtorka (utan att kamma det först) och sedan puffa till det med diverse hårprodukter. I love it!

söndag 3 april 2011

Fina tankar gör själen glad

Ojojoj, vilken lång dag det har varit! Jag klev upp kl 8 (trots att jag var helt ledig idag, galet!) och hann med att skriva in alla låttexter till barnens lappis på ett worddokument innan jag tog mig ut på en promenad innan lunchtid. Efter det har jag stickat (med filmen "Gladiator" som bakgrundsljud), läst, sett "Family guy", haft en mycket effektiv dansträning och sedan sytt om klänningar med Johanna. Som vanligt pratade vi en hel massa om att flytta och jag hoppas verkligen att jag blir antagen till språkvetarprogrammet. Det vore så awesome att flytta till Uppsala och få flytta ihop med Johanna. Tänk så mysigt vi skulle ha det i vår lilla lägenhet, och tänk så många saftkalas vi skulle ha med hembakta pajer och hemmagjord glass! De säger ju att man inte ska hoppas för mycket, men man måste ju få drömma i alla fall. Det är åtminstone fint för stunden, och fina tankar gör själen glad.

lördag 2 april 2011

Fint

Eftersom det är så sällan någon använder "ogilla"-knappen jag hade bredvid "gilla"-knappen längst ner i varje blogginlägg, så byter jag namn på den. Nu används den istället för att uttrycka sitt "megagilla".

Svar till Johannas kommentar: Vi får väl fara ut på en second hand-sväng någon dag då! ;D Och, ja, jag kunde inte motstå jackan, den skrek på mig och ville hem till min garderob!

Kan förresten tala om att Johanna har skrivit ett underbart vackert inlägg på hennes blogg om kärlek. Helt fantastiskt vad bra det var! Läs det HÄR!

Mer svenska till mig

Idag fick jag besök av en god vän som tycker om second hand, så vi passade på att göra just det; gå på second hand. Efter en tur till både Kupan och Pingstkyrkans second hand-butiker hade jag fyndat tre fina föremål.

En tunn sommarjacka från H&M, 30 kr

En bok om svenska språket, 5 kr och en söt liten teburk, 5 kr


Har upptäckt att jag har en grej för böcker om svenska. Kan liksom sitta och läsa dem i timtal utan att tycka att det är tråkigt. Kalla mig gärna nördig, men ska jag vara ärlig så känns det helt okej eftersom det är språkvetarprogrammet jag har sökt. Vissa sitter timtals framför datorn och kodar hemsidor, andra tränar fotboll tills fötterna blånar. Alla har vi olika intressen, och tur är väl det, för då blir det ju mer svenskaböcker till mig!

fredag 1 april 2011

Livet väntar

Vill skriva nånting vettigt här, men jag kommer inte på något annat att säga än att jag har mått sjukt bra i veckan! Jag vet inte vad det beror på men anledningen är nog en blandning av att jag äntligen har bestämt vartåt det bär i höst, att jag har bra och fina vänner som jag gillar, att jag har tränat så mycket, att jag har fått mycket gjort och att våren är på väg och vi blickar mot ljusare och varmare tider! Vinterdepressionen är över och jag längtar, längtar, längtar efter sol, sommar och ledighet. Fast ännu mer längtar jag efter att få flytta från kalla Norrland och upptäcka nya delar av Sverige. Att få börja om på nytt, testa mina gränser och börja leva livet som jag vill det.