torsdag 15 december 2011

Berättelsen om tisdag den 13:e

Jag vaknade upp efter en natt med dålig sömn på ett av sj:s nattåg och kände mig mer eller mindre mörbultad. Liggvagnskupén bistod som vanligt med hårda "sängar" och obekväma kuddar, men smärtan byttes snabbt ut mot glädje när jag kikade ut genom tågkupén och såg ett snötäckt landskap framför mina ögon. Jönköping har denna vinter varit oerhört snål med den vita varan så det var skönt att se att åtminstone Norrland fortfarande levererar.


Min reskamrat Johanna var vid den tiden redan i full färd med att packa ihop sina saker, för snart var det dags att kliva av på en perrong i Umeå. Andra passagerare gjorde sig också redo för avstigning och bland dem ett sällskap som vi hade pratat med föregående dag, som vi visste skulle kliva av vid Örnsköldsvik. Snart förstod vi att tåget var försenat. Vem hade kunnat förutse det?...
     Stammis på SJ som Johanna är var hon inte särskilt förvånad, men jag blev inte alls glad och efter en stund letade vi oss fram genom hela tåget tills vi hittade någon slags personal. De meddelade att vi inte skulle hinna till bussen i Umeå som skulle ha tagit oss vidare till Lycksele, men att de hade beställt taxi från Vännäs, dit vi skulle komma om ca en halvtimme. Vi kunde därmed andas ut, det var trots allt bekvämare med taxi än buss och totalt blev vi bara ca 20 minuter sena till Lycksele - Johannas hemstad och platsen där jag spenderat de senaste tre åren i mitt liv.
     Där möttes vi på stationen av vår gamla gymnasievän Frida. Hon hämtade upp oss med bil och sedan rusade vi till Tannbergsskolan för att hinna till det traditionella lucia-fikat med NV-klasserna. Det satt många nya ettor i lokalen men också många välkända ansikten från tvåan och trean. Det blev ett kärt återseende med gamla lärare och vänner och vi fick oss även en lussebulle eller två innan vi gick till aulan för att se det årliga luciatåget.


Det var första gången jag satt på åskådarplatsen, jag har nämligen själv deltagit alla år jag gått gymnasiet. Det var alltid ett kul avbrott i stressen med de sista skolarbetena och proven som skulle göras innan jul. 
     Lite senare under dagen träffade jag och Johanna några tjejer som är med i TKU (Tannbegsskolans Kristna Ungdomar) och försökte peppa dem till att gå bibelskola när de gått ut gymnasiet. Jag hoppas de gör det, men vi får se hur det utvecklar sig. 
     Slutligen följdes Johanna, Frida och jag till second hand och sedan till lilla bageriet där vi fikade en skvätt innan jag drog till busstationen och åkte med kvällsbussen hem till Sorsele. 


Detta var berättelsen om tisdagen den 13:e december, på plats i Lycksele.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar