söndag 4 december 2011

Dagens bibelcitat

Galaterbrevet 5:22-23
"Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Mot sådant vänder sig inte lagen."

En av de absoluta hörnstenarna till varför jag tror är för att jag ser så mycket gott i Bibeln. Den uppmuntrar ständigt om att göra gott för andra människor, att vara trofast, visa kärlek, ödmjuka sig och helt enkelt vara en riktigt god människa. Många av de moraliska värderingar som vi har i vår kultur kommer från Bibeln och den är helt enkelt en bok som är värd att rätta sitt liv efter. Jesus är en grym förebild som aldrig menade något illa, trots att han ofta var rak och ärlig och kunde uppfattas som sträng för att få igenom sina budskap. Men han kunde omvända tusentals människor när han levde och gör det än idag. Om fler skulle leva som Bibeln lär skulle nog världen bli en lite bättre plats, det är i alla fall jag övertygad om.

1 kommentar:

  1. Jag är inte troende, och tror inte på bibliska berättelser i större utsträckning än att den i viss mån kan baseras på verkliga personer.

    I Mark 7:14-23 står det bl.a. "Se­dan kal­la­de han till sig fol­ket och sa­de: 'Hör på mig al­le­sam­mans och försök att förstå. Ing­et av det som kom­mer in i människan ut­i­från kan göra hen­ne oren. Ba­ra det som kom­mer ut ur människan kan göra hen­ne oren'... Därmed förkla­ra­de han all föda ren. Men han sa­de: 'Det som kom­mer ut ur människan, det gör hen­ne oren. Ty ini­från, ur människor­nas hjärtan, kom­mer de on­da tan­kar­na, otukt, stöld, mord, äkten­skaps­brott, självisk­het, onds­ka, be­dräge­ri, li­der­lig­het, av­und, förtal, högmod, förblin­del­se' ”.

    Vidare står det i Rom 1:18-32: "Ty Guds vre­de up­pen­ba­ras från him­len och drab­bar all gudlöshet och orätt hos de människor som håller san­ning­en fång­en i orättfärdig­het."

    samt

    "Det man kan ve­ta om Gud kan de ju själva se; Gud har gjort det up­pen­bart för dem. Ty allt­se­dan värl­dens ska­pel­se har hans osyn­li­ga egen­ska­per, hans evi­ga makt och gu­dom­lig­het, kun­nat upp­fat­tas i hans verk och va­rit syn­li­ga. Därför finns det ing­et försvar för dem; de har haft kun­skap om Gud men in­te ärat ho­nom som Gud el­ler tac­kat ho­nom."

    Ditt påstående om att ett liv enligt bibeln leder till en bättre värld, fick mig först förbannad. Jag tänkte direkt på allt religionsrelaterat förtryck och de mord som heliga skrifter (inte minst bibeln) bidrar och bidragit till, vilket upprätthålls och rättfärdigas genom heliga skrifterna som ENBART finns kvar för att folk höjer dem till skyarna som dig. Men jag sansade mig och relaterade din övertygelse till dessa tre utrag ur bibeln istället - kopplat till min egen oförståelse.

    Enligt bibeln bör jag förstå och vara varse guds storhet, trots hans "osynlighet" och varande i vår värld genom en helig skrift (skriven av vem?). Du kan enkelt likna min skepticism (läs källkritik) med att jag ställer mig frågande till om det skulle stå att "McDonalds räddade världen ur andra världskriget" i min historiabok i skolan. Jag skulle i det fallet upptäcka att boken var sponsrad av McDonalds, som vill sprida en vinklad bild av verkligheten till sin fördel.

    I mitt "misslyckande" att förstå Guds och bibelns relevans i mitt liv, så fastslår dessa religionsinstanser att jag är ond av naturen och att all ondska enbart kan komma genom mig. Det låter ju som en bra utgångspunkt - att få människor att känna rädsla och frukta sin "ledare", istället för att kanske predika om att möjligheterna till att göra gott finns bara i människan, i ens agerande.

    I slutändan döms jag, av Gud, för att inte förstå innebörden av honom eller ett för mig ologiskt resonemang, till att brinna i helvetet. Det låter rättvist.

    Annars, GOD JUL (http://youtu.be/7T8Y1-VLjGQ) !!!

    SvaraRadera