söndag 25 december 2011

Pepparkakspyssel

En liten tradition som vi har hemma hos familjen Westerberg är att göra stora pepparkakshjärtan som vi sedan dekorerar och hänger upp i röda snören i gardinen.

Det är superenkelt! Om man inte redan har en pepparkaksform i den storleken man önskar så kan man klippa ut en mall ur ett vanligt papper. Sedan kavlar man bara ut pepparkaksdeg på vanligt vis, lägger mallen på och skär ut med ett verktyg, jag brukar använda en vanlig matkniv. Sedan får de gräddas i ugn på 175-200 grader tills de blivit gyllenbruna. Direkt man tar ut dem ur ugnen gör man två små hål med något lämpligt, en äppelkärnare brukar funka bra, och sedan får de svalna på bakplåt.

Kristyr kan man köpa färdigt i matvarubutiker men jag brukar göra den av florsocker och vatten. Tricket är att inte ha för mycket vätska, då rinner den bara iväg. Det ska vara mycket fastare än man tror. Så fort kristyren är klar och kakorna har svalnat ska de garneras och då är det bästa att ta hjälp av en sprits. Har man ingen kan man göra en strut av bakplåtspapper som man klipper upp lite i toppen. 

Bara fantasin sätter gränser!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar